Kiegészítők

 


A faanyagokról

 

A mi vásárlónk számára nem kizárólag csak az ár számít. Ezernyi apró részlet, színek, gömbölyítések, szolgáltatások és a választható fa fajták jellemzői is. Ezért a választható fa fajták kapcsán egy gyakorlatias, vevő központú, de könnyen emészthető szakmai szempontokat is tartalmazó összefoglalót készítettünk neked. Ha elolvastad és van még kérdésed várjuk azt email-ben!
 


A fenyőfáról


A fenyőfa a legkevésbé erős szerkezetű fa fajták egyike. Ágyneműtartós ágyaknak mégis lehet elfogadható kivitelt készeni belőle, persze szerencsés, ha az Ágymesterek szaktudása segít a jó ágy elkészülését. Fontos, hogy ágyneműtartós ágy szerkezete esetén az ágyoldalak is a földig érnek, a földre támaszkodnak fel, ezért a puhafa hátrányait kiegyenlítik. Ilyenkor már csak arra kell figyelni, hogy mechanikai sérülés ne érje a fenyőfa felületet és sokáig örömet okozó ágyneműtartós ágykeretünk lesz.
Mi a kevésbé gyantás (kevésbé vöröses) szlovák borovit, vagy luc fenyőt használjuk alapanyagként az ágyneműtartós ágyainkhoz. Azért őket választottuk, mert ezek a fajták szépen pácolhatóak. A gyantásabb fenyő típusok kevésbé szeretik a pácokat, beszürkülnek a pác alatt. A fenyőfa azért lett kedvelt alapanyag a bútorok piacán, mert erezete nagyon játékos, így passzol a sok mai lakás hangulatához.
A fenyőfa hátrányát mindenki ismeri: a fa szerkezete puha, ezért a fa felülete mechanikusan sérülékeny. Egy a fejvég lapján végiggurított kis vonat már nyomot hagy rajta. Ezektől a könnyen összegyűjtött mechanikai sérülésektől még szerkezeti baja nem lesz egy fenyő ágynak, például nem fog leszakadni, de a sok felületi sérülés miatt megcsúnyul a bútor. Mit lehet tenni ezekkel a sérülésekkel? Egyrészt időnként fel lehet újítani a bútor felületét. A sérüléseket egy szakember kijavítja, majd átlakkozza a bútort. A fa bútorban éppen az az előnyös, hogy a fa szinte minden sérülését ki lehet javítani, még egy préselt anyagból készülő bútor alapanyaga gyakorlatilag szétmálik, csak az elemeket lehet cserélni. A mi fenyőfából készülő fa ágykereteink szerkezetileg erősek, az ágyak rendre harmincas negyvenes (négy centi erős) anyagból készülnek, leszakadni, összedőlni sohasem fognak. Felületi sérüléseket begyűjthetnek, ezek kijavíthatóak. De ha vigyáznak rájuk, még sérüléseik sem lesznek és évtizedeik örömmel használhatóak!
Vörösfenyőből és cirbolya fenyőfából is készítünk ágyakat, de csak egyedi megrendelésre. A vörös fenyő az egyik legerősebb fenyőfa fajta, fajsúlya közelít a tölgyfáéhoz. Ezért extra erős ágyakat lehet belőle készíteni olyan környezetbe, ahol több régi fenyő bútor található.  A cirbolya fenyőfa egy fa különlegesség, leginkább a benne található illóanyagok különleges élettani hatása miatt. Ezt a fát Ausztriából és Svájcból szoktuk beszerezni és csak néhány ágyat készítettünk belőle, de az különleges élmény volt!

 

 

         

 

 

 

 
      Vörösfenyő                          Erdei fenyő                      Cirbolya fenyő

 

 

Ismered a félkemény fa fajtákat?

Nem? Pedig félkemény fa fajtákból érdemes ágyneműtartós ágyat készíteni, mert jó kompromisszumokat jelentenek árban és minőségben is. A keményfánál, mint például a tölgyfa olcsóbb a juharfa, égerfa, nyírfa. A puhafáknál viszont valamennyivel drágábbak. Tulajdonságaik alapján is a két fa típus között pozicionálhatóak. Nem annyira sérülékenyek, mint egy puha fa, ez a legfontosabb tulajdonságuk. Ami miatt kedvelték még az a színük, az árnyalatuk. Egyre több kiegészítő bútort, mint például szekrényeket, komódokat kínálnak a félkemény fákat utánzó színben nagyobb kereskedelmi hálózatok (leginkább bútorlapból), ezekhez a bútorokhoz utána velünk készíttetnek ágyat. Tulajdonképpen jó kompromisszum egy olcsó, de dizájnos bútorlapból készült hálószoba vagy gyerek/ifjúsági bútor mellé hasonló színű, de masszív tömör fa ágykeretet készíttetni, mert egy ágy mégis csak más terhelést kap, mint egy szekrény.
Azt érdemes még tudni a félkemény fákról, hogy natúr lakkozva mutatnak a legjobban, pácolni nem szoktuk őket. A pácokat nem is nagyon szeretik, különösen a sötét pácokat nyelik el (például a wengét), a világosakat kevésbé, azokkal jól is mutatnak. De a legszebbek eredeti színükben meghagyva.

 

 

   

     

          Égerfa                                Juharfa                              Nyírfa

 


Keménykednél?


Az ágyneműtartós ágyak többségét keményfából készítjük, leginkább tölgyfából. Ez a fa fajta a legerősebb, legellenállóbb, a legjobb választás egy évtizedekre szóló ágyneműtartós ágy elkészítésére. A legjobb természetű fa fajta a fentiek közül, kiváló bútor alapanyag. A bükkfa erős, de csavarodásra hajlamos, kevésbé értékes fajta. A kőrisfát akkor ajánljuk, ha valaki fenyőfa bútorok mellé rajzolatban és színben harmonizáló, de erős fát keres. Diófa annak a fája, aki az átlag feletti értékeket keresi. Ennek ellenére nem kevés ágyat készítettünk már diófából.
Ezek a fa fajták natur olajozott felülettel a legjobban sikerült darabok, a galériákban is általában ilyeneket találsz.


     

         Bükkfa                                   Diófa                               Tölgyfa


©2012 Ágymester Manufaktúra - Minden jog fenntartva!
Amigo-WebDesign. weboldalkészítés