Kiegészítők

 

A felületkezelésről

 

Az esetek jelentős, de nem túlnyomó részében natur lakkozott felületeket rendelnek tőlünk. A natur lakkozott azt jelenti, hogy a fát színében hagyjuk és csak színtelen lakkot kap. Így a fa természetes színét lehet látni a lakk alatt. Ez a szín idővel beérik, fenyőfánál sárgul-vörösödik, a bükkfa barnul, a tölgyfa feketedik. A felhasznált lakk vízbázisú, oldószermentes, környezetet és kollégáinkat is kímélő kivitel.

 

 

 

A natur nem csak lakkot jelent, de …

 

Natur felületet nem csak lakkal lehet elérni, hanem természetes felületkezelő anyagokkal is. Ezek döntően viaszok és olajok. Előnyük a garantáltan természetes hatás, igazán más hangulatúak, mint egy lakkozott bútor. Az olaj beszívódik a fába, nem zárja le a fa felületét, lélegezni hagyja a fát. A viasz egy természetes védőréteggel vonja be. A természetes felületkezelésre van kínálat idehaza, de a kínált anyagok nem praktikusak. Még mi is dolgozunk ezen a területen, elsősorban azért, mert a felületkezelő anyagainkat saját magunk fejlesztjük, elsősorban nem idehaza kapható alapanyagokból dolgozunk, hanem a sokkal fejlettebb erdélyi faipar felületkezelési technológiáival.

A natur olajozott felületre már kipróbált anyaggal rendelkezünk, de ezt az anyagot inkább keményfa esetén tudjuk ajánlani, tölgyfa vagy bükkfa ágyakra jó. Puha fára (fenyő) nem. Puha fára most fejlesztünk egy speciális viaszt, méhviasz és pálma viasz keverékéből. A viaszolás előnye, hogy sem a felhasználót, sem a készítőt és sem a környezetünket nem terheli meg, elkészítése egyszerű. A viasz hátránya, hogy nem olyan praktikus, mint egy lakkozott felület, amely gyakorlatilag lemosható. A viaszolt felület idővel megkophat, karban kell tartani, ugyanakkor nagyon szép, természetes hatású. Még idén (2o12) szeretnénk felfuttatni a viaszos felületkezelés arányát a lakkozáshoz képest. A ma kereskedelmi forgalomban kapható „viaszok” nagy része szintetikus, oldószeres anyag, a mi telephelyünkre be sem teheti a lábát. A viaszolással kapcsolatos eredményeket az Ágymester blogon fogjuk postolni.

 

Sokat pácolunk is …

A natur felületeket a pácoltak követik. A pácolás a fa színezését és végül lelakkozását jelenti. Pác alatt a fa színe kevésbé, erezete viszont erősebben látszódik. Nagyon sok színűre lehet pácolni a fát. A legkedveltebb színek a bükk különböző árnyalatai, a cseresznye különböző árnyalatai, a dió különböző árnyalatai. Bármilyen pácolt színt elkészítünk, vevőink általában a fenyőfa alapanyagú ágyuk pácolásával bíznak meg bennünket.

Egyedi színeket is örömmel elkészítünk, ebben az esetben színmintához kell jutnunk. Itt rugalmasak vagyunk. Ha nektek elég, ha csak megközelítőleg lesz hasonló a szín, mondjuk 8o-9o százalékban, akkor elég egy e-mailen küldött, nagyjából színhelyes kép is színmintának. Ha még pontosabb színt szeretnétek kapni, akkor hozzatok színmintát nekünk, a szobában bent lévő bútor vagy padló egy darabját, vagy válasszatok a nálunk látható színminták közül. Így még pontosabb lesz az ágyatok színe. Egyedi színek keverések esetén 1.000, azaz egyezer forint színkeverési díjat számolunk fel.

 

Színek fenyőfán:

 

 

 

      
       

            Dió koptatva                                Dió matt lakk                              Égerfa pác

 

            

       Cseresznye pác                   Fehér bükk selyemlakk              Juhar utánzó selyemlakk

 
        Klasszikus dió selyemlakk        Klasszikus dió enyhe pirossal         Leskvik selyemlakk

     

        Modern dió selyemlakk                Nyírfa selyemlakk               Öreg fenyő selyemlakk
         

       Tölgy selyemlakk                  Vörös bükk selyemlakk               Juharfa utánzópác
      

       Nyírfa utánzó pác                     Tölgyfa színű matt lakk
Meseszép, de nagyon nehéz. Mi az?

 

Ez a fa festése. Nekünk nehéz, de nem számít. A lényeg, hogy meseszép. Teljesen másként mutatnak az egyszerű formák is, ha fedett vagy lazúros felületkezelést kapnak. Nagyon sok ágykeretet készítettünk az elmúlt években fedett fehér, tört fehér, csont fehér, öreg fehér, patinázott fehér színben.

Nagyon sok energiánk van már a festett felületek szép és praktikus elkészítésében. Nyugodtan, bátran választhatod, mert a felhasznált festékek vízbázisúak, erősek, tartják a színüket! Nem kopnak meg, mert minden festett felület lezárásaként színtelen lakkot fújunk a felületekre.Mikor válassz fehér felületű ágyat magadnak?

 

Ha fehérek a meglévő bútorok, akkor mindenféleképpen. De akkor is választhatod, ha nem fehérek, de a fehér szín menni fog a szoba bútorai közé, például bükk vagy tölgy színű bútorok. Ha nem tudod eldönteni, küldj egy képet a szobáról és segítünk eldönteni!Fehér felületek fenyőfán: 
 

         Fehér lazúros felület          Fedett fehér fényes lakk         Fehér lazúros selyemlakk
    

     Tört fehér selyemlakk                Fedett fehér selyemlakk

Fehér felületek tölgyfán:


Erősen koptatott selyemlakk            Lazúros selyemlakk                         Meszes fehér
   

Öreg fehéren friss fehér                Öreg fehér koptatva                 Provance selyemlakk

Öreg fehér erősen koptatva


©2012 Ágymester Manufaktúra - Minden jog fenntartva!
Amigo-WebDesign. weboldalkészítés